1 av 4
Den ljuvliga lökpajen. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 4
Pain au chocolat som förrätt. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
3 av 4
Den halstrade Åsnengösen. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
4 av 4
Anton Löfgren i radioköket. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

RECEPT: En romantisk parmiddag för två

I dag gästas radioköket av Anton Löfgren som bjuder halstrad Åsnengös med grönsaker och Sandefjordssås. Till förrätt blir det karamelliserad lökpaj och till bubblet bjuds på pain au chocolatKlicka här för att ta del av vår receptbok!

Ett urval av våra radiorecept hittar du på Pinterest här!

Bjud någon du gillar på något verkligt gott! Inled med lite bubbel och pain au chocolat (chokladtryffel på en rostad baguetteskiva) och bjud på lökpaj och halstrad gös!

Pain au chocolat

1, 5 dl grädde

2, 5 msk honung

200 g choklad (mörk, god, gärna med kakaohalt på 64 % eller högre)

30 g smör

Crostiner + flingsalt

Gör såhär: 

Koka upp grädde och honung

Lägg den hackade chokladen och smör i en matberedare

Häll över gräddhonungen och mixa den slät

Lägg det i en spritspåse och låt stå i kylen tills den är sval

Spritsa ut på crostinin och strö på lite krossat flingsalt

Serveras med fördel till bubbel! Njut!

Till kaffet: Gör små bollar av samma smet och rulla dem i kakao

Förrätt: Karamelliserad lökpaj med rostade hasselnötter och rödbetor

3 stora gula lökar

Smördeg 1 eller plattor

Strösocker 3 nävar

Rödbetor 2 stora

Vitvinsvinäger 2 msk

Smör 

Hasselnötter 1 näve

Gör såhär:

Börja med att skiva löken tunt i båtar. Lägg i stekpanna och i med några klickar smör och två nävar socker. Koka upp. Se till att smöret täcker. Låt sedan sjuda under lock i ca 3 timmar tills mörkbrunt i färgen. Smaka så det är gott!

Rosta hasselnötterna på 200 grader i 5 min. Försök skala så gott det går och hacka med en brödkniv sedan.

Skala och rosta rödbetorna med salt och olivolja. Dem ska lossna från en kniv som en potatis ungefär. Lägg sedan i en gryta med vinägern och en näve socker.

Tryck ut smördegen i ett pajskal. Lägg i den karamelliserade löken och baka av i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.

Sjud upp betorna i vinägern så länge.

Ta ut pajen. Gärna ur formen. Lägg på en tallrik. Lägg på rödbetorna, hasselnötterna och gärna lite krasse. Dela och njut av varandras sällskap. Det är dom små stunderna som gör livet värt att leva! (och choklad...)

Varmrätt: Halstrad Åsnengös med grönsaker i säsong och en Sandefjordssås

Gös på cirka 400 g

Grönsaker i säsong (brysselkål, morot, purjolök, gröna ärtor, trattkantareller)

I dl creme fraiche

1 dl grädde

100 g smör

Dill i kruka

Salt

Gör såhär:

Sätt på en gryta med välsaltat vatten. 

Skär grönsakerna i sådana bitar så att de tar lika lång tid att koka. Börja dock med brysselkålen tar lite längre tid.

Värm upp grädde och creme fraiche så det sjuder

Mixa i smör och dill. Håll varm men inte kokande.

Blanchera grönsakerna.

Stek gösen först på skinnsidan. När den är gyllene så vänd och klicka i cirka 100 g smör. Sänk temperaturen.

Ta upp grönsakerna och låt rinna av i durkslag. 

Fördela i botten av tallriken. Lägg gösen ovanpå.

Ta ett par rejäla skedar sås ovanpå fisken.

Glöm inte att smaka på allt och krydda upp om det behövs.

Smaklig måltid!

 

 


Har du något gott recept att dela med dig av? Använd kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".