Fredrik Sandberg/Scanpix
Kronoberg

Nu kollas städningen på skolorna

"Det är väldigt positivt - framförallt för barnen"
1:34 min

Alla kommuner i länet kommer i höst och i början på nästa år att inspektera städningen på skolorna. Detta som en del i Folkhälsomyndigetens stora satsning på att förbättra barnens skolmiljö.

Barn riskerar att bli sjuka i skolan bland annat på grund av att det städas för dåligt. Allergiska barn har det särskilt svårt när dammet yr och städningen på många skolor håller inte måttet, det har Socialstyrelsen konstaterat tidigare.

Folkhälsomyndighetens satsning på att göra något åt barnens skolmiljö, har lockat över 220 kommuner att skicka ut sina miljö - och hälsoskyddsinspektörer att inspektera städningen och ventilationen med start i oktober.

I Ljungby har Josef Larsson, livsmedels - och hälsoskyddsinspektör i Ljungby kommun, hunnit med att kolla två av fem skolor. Ryssbygymnasiet och Åbyskolan.

– Jag kollar om det sitter intorkad smuts, om det ser rent ut och om luftkvaliten upplevs bra, säger Josef Larsson.

Men det var inte så dammigt då eller skitigt på toaletterna?

– Nej, inte som vi upplevde det när vi var ute och tittade.

I exempelvis Växjö har det varit mycket klagomål på skolstädningen efter att kommunen lade ut den på entreprenad för några år sedan. Där kommer miljö- och hälsoskyddsinspektörerna att dra igång sin granskning i det här projektet efter årsskiftet. I Tingsryd är man nästan redan klar. 

Josef Larsson på miljökontoret i Ljungby tycker att det är bra att många kommuner deltar i Folkhälsomyndighetens satsning.

– Det är väldigt positivt. Framförallt för barnen - att man granskar deras arbetsmiljö och lyfter fram de problem som eventuellt kan finnas där, säger Josef Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".