Fotboll

Avgörande match för Öster för att slippa kval

1:37 min

I dag avgörs det om Öster tvingas till kvalspel eller inte för att behålla sin plats i superettan i fotboll. Om Öster besegrar dagens motståndare, Degerfors, samtidigt som Gais, Syrianska eller Ängelholm tappar poäng så klarar man sig kvar i superettan utan kvalspel.

P4 Kronoberg sänder hela matchen här på sajten från klockan 14.55 och i mobilappen Radiosporten play.

Östers assisterande tränare och sportchef Peter Wibrån vet hur viktig dagens föreställning är.

- Den betyder mycket för föreningen. Att spela i superettan nästa år kontra division 1 har stor betydelse både ekonomiskt men även organisatoriskt, säger Peter Wibrån.

För Öster är det i rena pengar oerhört viktigt att hålla sig kvar i superettan. superettan och allsvenskan räknas nämligen till svensk elitfotboll - det gör inte division 1. I superettan innebär det, beroende på tabellplacering, drygt tre miljoner kronor i intäkter från tv och Svenska spel.

Och att det är press på spelarna inför matchen råder det ingen tvekan om. Peter Wibrån har själv varit i liknande situationer under sin karriär som spelare.

– Som spelare fokuserar du ju på det du ska göra på planen och det måste du göra. Det är ju den prestationen som kommer att bli betydande för föreningen, säger han. 

Skulle Öster bli kvar på kvalplatsen väntar ett dubbelmöte mot det lag som placerar sig tvåa i division 1 norra. Men för att slippa det uppmanar Östers nigerianska anfallare

Alhaji Gero att så många som möjligt ska ta sig till  matchen mot Degerfors.

– Vi behöver stöd från invånarna i Växjö, säger Alhaji Gero.