Montage. Foto: Éole Wind/Creative Commons och Alejandro Tuñón Alonso/Creative Commons
Halloween

Att köpa ut alkohol hjälper inte ungdomarna - tvärtom

"Var tionde förälder tror på den här myten"
1:21 min

Trots att de inte har åldern inne väljer många ungdomar att i kväll fira Halloween med alkohol i glasen. Myten om att kunna kontrollera sina ungdomars drickande genom att själv bidra med alkoholen lever kvar hos många föräldrar.

Föräldern Monica Skagne är säker på sin sak, hon köper inte ut alkohol till sina ungdomar.

– Om jag bjuder mina ungdomar på vin så visar ju jag att jag inte riktigt stödjer den lag som finns, säger föräldern Monica Skagne utanför det i dag välbesökta Systembolaget i centrala Växjö.

Hon berättar att hon tycker det är viktigt att prata med sina ungdomar om vad som händer med kroppen när man dricker alkohol.

– Öppenhet och diskussion i hemmet är för mig A och O, säger Monica Skagne.

Statens folkhälsoinstitut har sammanställt den forskning som finns om ungdomars alkoholvanor och den visar att ungdomar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.

Att man skulle kunna kontrollera hur mycket sina ungdomar dricker genom att själv bidra med alkoholen är en myt. Det säger Anna Ståhl som är alkohol- och drogsamordnare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

– Man kan inte kontrollera sitt barns drickande genom att köpa ut. Ändå är det så att var tionde förälder tror på den här myten, säger Anna Ståhl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".