Foto: Mikael Fritzon/TT
Växjö

Växjö Lakers Noah Welch får kritik för uttalande – och svarar

Henrik Evertsson: "Var inte avsedd att förringa flickor eller tjejer"
3:16 min

Efter Växjö Lakers strafförlust mot Frölunda igår var Växjös Noah Welch upprörd efter att ha blivit utvisad och fått matchstraff. Han pekade på att många spelare överdriver och lurar domarna och var speciellt kritisk till Frölundas Andreas Johnson och sa, enligt Aftonbladet, att han: "rullade omkring och betedde sig som en liten flicka".

Bakgrunden är att Noah Welch under gårdagens jämna match mot Frölunda tacklade motståndarnas forward Andreas Johnson nere vid ena sarghörnet så han föll ihop. 

Welch menade att Johnson överdrev situationen och att det är många spelare som försöker lura domarna i SHL. På en följdfråga om att Johnson blödde efter situationen svarade Welch, till Aftonbladet:

– Det spelar ingen roll. Du tar inte ett beslut efter vad som händer, du tar ett beslut efter om blod förekommer, det är problemet. Om domarna inte ser det, så ser de bara vad som händer efteråt. Han ser när spelaren rullar omkring, beter sig som en liten flicka. 

Och att jämföra Welch med en flicka var onödigt, tycker frilansjournalisten Alva Nilsson som är engagerad i genusfrågor.

– Jag tycker det är oerhört onödigt i en redan macho sport. Att dra in kvinnor, flickor, som något negativt. Det kvinnliga könet nedvärderas. Han påstår att Frölunda-spelaren filmar och att det är kvinnligt att filma för att kvinnor är veka, säger Alva Nilsson.

Henrik Evertsson: "Kommentaren var inte avsedd att förringa flickor"

Växjös sportchef Henrik Evertsson bemöter kritiken så här. 

– Jag är ganska säker på att det Noah ville gestalta var att det inte var en flicka han mötte på isen. Utan en stor stark hockeyspelare på det mottot att han inte hade behövt trilla ihop på det viset han gjorde. 

– Helt enkelt en bedömning i vad för slags fysisk varelse han mötte på isen. Jag tror inte den var menad till att nedvärdera några tjejer eller flickor på något vis, så klart. Jag tror inte den är så mycket mer komplicerad än så, den kommentaren. 

– Man ska komma ihåg att kommentaren fälls i ett adrenalinstint sammanhang där man kanske inte alltid har tid att fundera igenom och komma med den absolut mest smarta och bäst beskrivande kommentaren, säger Henrik Evertsson. 

Noah Welch: "Skulle vilja be om ursäkt.."

Noah Welch väljer att svara till P4 Kronoberg via SMS. 

– Jag skulle vilja be om ursäkt till alla små flickor där ute. Speciellt till mitt nioåriga syskonbarn Miabella. Ni hade alla hanterat tacklingen bättre än vad Johnson gjorde igår. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".