Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.
Sverige

Färre småhus säljs dyrare

Priserna på småhus i landet fortsätter uppåt samtidigt som antalet försäljningar minskar, visar statistisk från Lantmäteriet, den myndighet som ansvarar för det officiella fastighetsregistret. Däremot sjunker priserna i Kronobergs län. 


Diverse statistik har den senaste tiden givit ungefär samma bild. Priserna skjuter i höjden samtidigt som utbudet minskar. Lantmäteriets siffror har fördelen att de omfattar hela småhusmarknaden, det vill säga villor, radhus och kedjehus med äganderätt. 

Tredje kvartalet i år var priserna i genomsnitt i landet sju procent högre än motsvarande period förra året. Mest ökade priserna i Östergötland, upp 12 procent. Bara i Kronobergs län och på Gotland backade priserna, ner 1 procent. 

Antalet sålda småhus minskade med nio procent årets tredje kvartal jämfört med tredje kvartalet förra året, enligt Lantmäteriets statistik.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".