Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Sverige

Cancerläkare: Screening kan rädda 500 liv om året

Publicerat måndag 3 november 2014 kl 09.09
"Det här ska bli billigare för samhället"
(1:55 min)
Lungcancerscreening i New Hampshire, USA. Foto: Jim Cole/AP/TT

Att screena rökare och tidigare rökare för lungcancer skulle årligen kunna rädda livet på upp till 500 människor, det skriver företrädare för cancerläkare och patienter på DN Debatt.

– Lungcancersjukdomen är en sjukdom som vi inte har någon bra behandling till, bot är väldigt sällsynt när tumören blivit stor och spridit sig. Screening är till för att upptäcka en tumör i ett sådant tidigt skede att man kan bota en patient, säger Roger Henriksson, överläkare och ordförande i Svensk onkologisk förening.

Nästan tio svenskar dör i lungcancer varje dag och det är den cancerform som nu dödar flest människor i Sverige.

Men Roger Henriksson menar alltså att en screening av riskpatienter skulle kunna rädda 500 människor varje år.

Riskpatienter här handlar om rökare och före detta rökare, som är de som framförallt drabbas.

I USA rekommenderas nu screening av riskgrupperna och det har inneburit att man kunnat minska antalet dödsfall med 20 procent.

Det eftersom man upptäckt sjukdomen i ett tidigare stadium. Och samhällsvinsterna skulle vara stora, det säger Roger Henriksson.

– Alla data som kommit fram talar för att det här ska bli billigare för samhället. Det är billigare att behandla en liten tumör och bota patienten än att patienten kommer med en avancerad sjukdom som det inte går att bota. Det är också fråga om hur vi ser på människor och att skapa en rättvis och jämlik vård i grunden,  säger Roger Henriksson.

Roger Henriksson föreslår idag tillsammans med ytterligare en läkare och en patientförening att Socialstyrelsen undersöker hur screening av lungcancer skulle kunna utföras i sverige. Och Roger Henriksson tror också att en sådan här screening skulle kunna bidra till att få fler människor att sluta röka.

– Det genom att folk kallas till undersökningar och att man uppmärksammar att rökning är skadligt och att man också samtidigt med screeningundersökningen lägger upp en mer effektiv rådgivning om rökningens skadeverkningar, säger Roger Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".