Foto: TT
Småland

Glöm osten - möss vill hellre ha jordnötssmör

"Bara på film som man laddar fällorna med ost"
1:25 min

Nu när kylan sakta smyger sig på oss får många husägare ovälkommet besök av råttor och möss som vill ta del av husvärmen - fyrbenta gnagare som kan gör stor skada och i värsta fall orsakar brand.

Vad har du för knep för att bli av med ovälkomna möss? Kommentera eller tyck till på Facebook!

P4 Kronoberg följer med Glenn från Anticimex på gnagarspaning.

– Det största problemet är när de ger sig på och gnager på elledningar. Det kan orsaka kortslutning och brand, säger Glenn Gustavsson.

Råttor och möss söker sig till våra hus för att få skydd och värme. I komposterna och under fågelfrö-automater hämtar de maten.

– De bor i huset och när de behöver mat söker de sig till komposten eller fågelbordet där det finns gott om mat. Så springer de fram och tillbaka, berättar Gustavsson.

Får man problem med möss ska man inte i första hand lägga ut gift. Döda djur som hamnar i trossbottnar och mellanväggar luktar i flera veckor innan de torkat och mumifierats.

Försök istället först så tidigt som möjligt på hösten med slagfällor.

– Och kom ihåg att det är bara på film som man laddar fällorna med ost. Det fungerar mycket bättre med jordnötssmör, säger Glenn Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".