Fredrik Björkman och 95-åriga Gulli Johansson i Lidhult. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Ljungby

Hemtjänstpersonal i Ljungby kräver hårdare koll vid anställningar

"Alla tycker det är för djävligt"
1:39 min

Undersköterskan Fredrik Björkman som jobbar inom hemtjänsten i Lidhult tycker att kommunen måste börja kolla folk som ska jobba med äldre mycket bättre.
– De ska kollas i belastningsregistret, det tycker jag, säger Fredrik Björkman.

Det har varit en tuff tid för hemtjänstpersonalen här ute, berättar Fredrik Björkman.

Att  en i hans arbetsgrupp nu misstänks ha stulit från minst elva personer hon vårdat och dessutom var dömd för mord på en äldre man i slutet av 90-talet, är hårt att smälta, säger han.

– Alla tycker det är för djävligt, det är inget man trodde kunde förekomma så alla är nog lika chockade, säger han.

Hur känner man sig när man jobbar inom hemtjänsten och en sådan här sak händer?

– Man känner sig som en skit i början, men sedan gäller det att prata ut med alla som vi besöker om vad som hänt och lugna dem och säga att förhoppningsvis ska det inte hända igen ju, säger Fredrik Björkman.       

Efter det som hänt ser Socialnämnden i Ljungby nu över rutinerna vid anställningar inom äldrevården - en utredning som ska presenteras för politikerna senare i höst.

Som det är i dag tar kommunen referenser från tidigare arbetsgivare och det gjordes också när det gällde den här kvinnan. Men något utdrag ur belastningsregistret begärs inte ut och kommer troligen inte att göras i framtiden heller eftersom en ny lag förbjuder registerutdrag vid anställningar är på gång.

Men Fredrik Björkman önskar alltså betydligt hårdare koll av hemtjänstpersonalen. Framför allt när det kommer nya så är de äldre oroliga nu - har de blivit kollade ordentligt?

– Men nu kommer det att bli hårdare ju, det har de lovat, så det får man hoppas, säger Fredrik Björkman.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".