Fredrik Modéus och Thomas Petersson, de två kandidater som gick vidare vid dagens biskopsval i Växjö stift. Foto: Svenska kyrkan
Växjö stift

Modéus och Petersson vidare i biskopsvalet

Erik Lindfeldt: "Modéus är huvudfavorit"
7:17 min

Ingen av de fem kandidaterna vid dagens biskopsval i Växjö stift fick 50 procent av rösterna. Därför väntar nu en ny valomgång mellan de två kandidater som fick flest röster; Fredrik Modéus, församlingsherde i Lund och domprosten i Växjö Thomas Petersson.

Flest röster vid dagens biskopsval, 37,32 procent, fick 50-åriga Fredrik Modéus med rötter i Jönköping. Han är vid sidan av sitt jobb som församlingsherde i Lunds domkyrkoförsamling även doktorand i systematisk teologi.

Hans motkandidat vid det slutliga biskopsvalet den 3 december blir 46-åriga Thomas Petersson som är domprost i Växjö i dag. Han fick 19,71 procent av rösterna.

Övriga tre kandidater, Anders Göranzon som fick 17,77 procent av rösterna, Peter Wänehag som fick 16,32 procent och Christopher Meakin som fick 8,89 procent av rösterna, är utslagna.

Vid valet i dag deltog 619 personer, eller 90,5 procent av de röstberättigade.

Den 6 april går nuvarande biskopen Jan-Olof Johansson i pension och den nya biskopen i Växjö stift vigs i Uppsala domkyrka den 12 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".