Lessebo

Slår larm om asylboende nära förgiftad mark

1:34 min

Marken vid Bergdala glasbruk är akut förgiftad av bland annat arsenik. Nu vill Länsstyrelsen stoppa det planerade asylboendet där. I går slog man larm till Migrationsverket om det olämpliga i att låta asylsökande barn och andra bo där.

– Det är väldigt höga arsenikhalter i det här området som ligger ytligt. Det räknas som ett akutobjekt som innebär att det är så pass höga halter att ett barn som får i sig jord härifrån kan bli riktigt sjuk, säger Karin Simonsson på miljöskyddsfunktionen vid Länsstyrelsen.

Området vid Bergdala glasbruk är ett av de giftigaste i länet, och det är förbjudet för allmänheten att ens beträda marken på grund av de höga halterna av arsenik och bly.

Men trots det har Migrationsverket gett klartecken för ett privat företag att starta asylboende för 50 personer - och gett klartecken för inflyttning nu i november.

Karin Simonsson vet inte om någon flyttat in ännu.

– Enligt de uppgifter jag har, så har det inte kommit någon ännu, men det kan ju ha kommit folk under dagen, säger hon och visar på en karta på datorn hur nära det planerade asylboendet faktiskt ligger den förgiftade marken och deponin.

– Mycket nära, säger hon.

Så barn ska inte springa runt på det här området överhuvudtaget?

– Nej, säger Karin Simonsson.

Madeleine Karlsson, chef på miljöskyddet på Länsstyrelsen, förväntar sig att Migrationsverket lyssnar på larmsignalerna och stoppar det planerade asylboendet. I går skickade hon ett brev till Migrationsverket med information om den mycket giftiga marken.

– Vi hoppas att man beaktar den informationen och att man kanske tänker om ett varv till för det är inte ett lämpligt boende när man ska vistas där ett längre tag, säger Madeleine Karlsson.