Foto: TT/Sveriges Radio
Sverige

Bäst betalade bolag befolkas av män

Man, boendes i storstad och kanske med bankjobb - då hör du, kanske inte helt förvånande, till lönevinnarna. Först på 23:e plats bland de bäst betalande företagen kommer en kvinnodominerad arbetsplats, Ikea i Älmhult.

TT har med hjälp av kreditupplysningsföretaget Creditsafe listat de bäst betalande företagen i landet. Toppar gör flera finansbolag i Stockholm. De allra högsta lönerna har de anställda på norska finanshuset ABG Sundal Collier i Stockholm, i snitt 1 530 000 kronor om året. 

Därifrån är steget ganska långt till det bäst betalande företaget i exempelvis Norrlandskommunen Arjeplog, restaurangföretaget Tjintokk, 279 000 kronor i årslön i snitt. 

-De här siffrorna är inte så förvånande kanske, de befäster snarare den bild som varit, säger Creditsafes Sverigechef Krister Jonsson. 

Är du man i konsult/tjänstebranschen och boendes i en storstad: 
-Ja, då har du ganska säkert en bättre lön än snittet, säger Krister Jonsson. 

Mansdominansen i löneligan är kraftfull. I endast 32 av de 268 kommuner (som finns i statistiken) har det bäst betalande företaget i den aktuella kommunen mer än hälften kvinnor på sin lönelista. Och då är det vård- eller restaurangjobb som gäller i stor utsträckning. 

Olle Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".