Bengt Persson i Lammhult. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Lammhult

Ny kritik mot kyld mat

"Vansinne köra mat så många mil"
1:32 min

Med bara några veckors varsel fick Bengt Persson i Lammhult beskedet att de fyra personer han är god man för inte längre ska få varm mat tillagad lokalt. I stället ska de få kyld mat gjord i Växjö och transporterad till Lammhult, mat som sedan måste värmas.

– Det är ju flera av mina huvudmän som inte har tillgång till mikrovågsugn, och jag är tveksam om de  över huvud taget klarar av att hantera en sådan. Tidigare har man lagat maten här i Lammhult och kört ut den varm, man har fått den varm på köksbordet och kunnat sätta sig direkt och äta, säger Bengt Persson.

Med den ekonomi som de har som Bengt Persson är god man för kan det de få svårt att köpa in en mikro säger han och de har också svårt att över huvud taget ta till sig den här förändringen.

– De jag har pratat med och försökt förklara det här för, de är ju i det tillståndet att de inte förstår vad det handlar om, säger Bengt Persson.

Transporterna av den kylda maten från Växjö till Lammhult tycker Bengt Persson inte är vidare  miljövänliga.

– Det är ju vansinne att ligga och köra så många mil med mat när vi har ett väl fungerande kök här i Lammhult som kan laga maten.

Catharina Winberg (M) är ordförande i omsorgsnämnden och hon påpekar att det också går bra att värma den kylda maten i en vanlig ugn och att de som behöver kan få hjälp.

– Är det så att man behöver hjälp att värma maten och kanske även med serveringen så får man ju ansöka hos sin biståndshandläggare om att få den hjälpen, det finns ju många människor som har den hjälpen.

Och transporterna av den kylda maten tycker hon är acceptabla.

– Ja, i det här fallet får de vara det för att näringsinnehåll och livsmedelshygien, riktlinjer och så vidare, väger högre, säger Catharina Winberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".