Foto: Hasse Altbark/Sveriges Radio
Kronoberg

Nu inleds kommuntävling om järnvägssträcka

Lyssna på ett reportage om höghastighetsjärnvägen
5:33 min

Nu inleds förhandlingar om var den planerade höghastighetsjärnvägen ska dras och de kommuner som vill bidra till finansieringen av projektet kan påverka sträckningen. I Kronoberg är både Växjö och Ljungby beredda att öppna plånboken för att få en finansiering som gynnar den egna kommun.

– Vi kommer att vara med och slåss och vilja vara med och diskutera finansiering vad det gäller stationslägen och av- och påfarter och annat. Det är självklart att vi vill vara med och diskutera det, säger Ann-Charlotte Wiesel som är moderat kommunalråd i Ljungby kommun.

Två och en halv timme ska det i framtiden ta att åka mellan Stockholm och Malmö men exakt var den nya järnvägen sak byggas avgörs i förhandlingar. I dagarna påbörjar regeringens förhandlingsperson en turné bland de sydsvenska kommunerna.

Målet är att få kommunerna att bidra till finansieringen till projektet som beräknas kosta 140 miljarder kronor eller lova att bygga bostäder i järnvägens närhet. Och den kommun som är villig att bidra kan påverka både sträckning och var stationerna ska placeras.

I Kronoberg vill inte bara Ljungby utan även Växjö vara med i matchen. 

– Så en sträckning via Växjö gör att vi kan ställa upp med att bygga ganska mycket nya bostäder och vi kan förstärka i Kalmar och Karlskrona vår universitets- och högskolestruktur som gör att det blir ett bra underlag för nya bostäder i Sverige, säger kommunalrådet Bo Frank (M).

Förhandlingarna mellan stat och kommun ska pågå i tre år, innan den slutliga sträckningen ska vara beslutad. Hur stort utrymme kommunerna har att påverka och hur mycket de kan eller vill bidra med återstår att se. 

– Det är svårt att säga. Vi vill gärna vara med och diskutera men samtidigt kan vi inte lägga hur mycket pengar som helst på att få tillgång till en höghastighetsbana, säger Bo Frank (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".