Kurt Jakobsson har som kommunjägare tillstånd att skjuta kaniner från bilen. Han skjuter med ljuddämpare på geväret. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Växjö

Rekordmånga kaniner skjutna

Häng med vår reporter Tomas Lindberg på kaninjakt
5:34 min

Det är mycket kaniner i Växjö just nu och många villaägare vill ha bort dem. Och i år har kommunjägarna i Växjö satt rekord i antalet skjutna kaniner. Vi följde med kommunjägaren Kurt Jakobsson tidigt en morgon. Han har tillstånd att skjuta från bilen med lampa och ljuddämpare på geväret.

– Vi har inte gjort sluträkningen än men redan nu vet jag att vi kommunjägare aldrig tidigare under ett år skjutit så många kaniner som i år. Det kan röra sig om runt 1500 kaniner, säger Kurt Jakobsson.

Nu när vintern närmar sig måste villaägare vara extra försiktiga om de planterat en ny häck. Under vintern äter kaninerna gärna buskarnas bark.

Över en vinter kan kaninerna utan vidare förstöra en dyrbar häck. De äter av barken runt om och då dör buskarna. Kulor och krut är inte den enda metoden. Det går att sätt upp olika mekaniska skydd. Man kan också använda illaluktande medel som man stryker på stammarna.

När kaninerna blir för många ökar risken för att de ska drabbas av kaninpest. Insjuknar de i pest förlorar de synen och plågas svårt och dör. 

– Den senaste tiden har jag fått oroande rapporter om pest, men det rör sig om enstaka fall, säger Kurt Jakobsson.

Har du haft bekymmer med kaniner? Kommentera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".