Foto: TT.
Sverige

Tuff influensa väntar i vinter

"Vi kommer att se fler som insjuknar i år"
1:29 min

Influensasäsongen närmar sig. Årets influensa är av en allvarligare art än förra årets och Folkhälsomyndigheten varnar för att fler äldre riskerar att bli sjuka.

Ska du vaccinera dig? Varför/varför inte? Kommentera eller ring 0470-10 400

– Jag tror att vi kommer att få se fler som insjuknar i år, högre aktivitet. Förra året drabbade den pandemiska influensan som cirkulerade mer yngre personer. I år tror jag att vi kommer att få se den influensan som drabbar mer äldre personer, säger  Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Under de senaste veckorna har det varit ovanligt få fall av influensa, men före jul snart väntas fallen bli fler, och rekommendationen är att de som är äldre, gravida eller har kroniska sjukdomar ska vaccinera sig. Det är viktigt eftersom det varje år är många som dör i influensan säger Mia Brytting.

– Det hänger på vilken variant av influensan som cirkulerar och hur intensiv influensasäsongen blir. Men det kan vara allt från några hundra personer upp till mellan 1000 och 2000 som kan du på grund av influensan, säger Mia Brytting.

80-åriga Åsa Vandegren i Stockholm ska vaccinera sig i veckan.

– Det är viktigt, framförallt när man blir äldre eftersom man är mer mottaglig, säger hon.

Men trots rekommendationen var de förra året bara 46 procent av dem över 65 år som vaccinerade sig.  Per Andersson, 67 år är en av de som inte tänker göra det.

– Det är för mycket buisness i vaccination så jag förlitar mig på att min kropp klarar av det, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".