Elledningar om vintern. Foto: Henrik Montgomery/TT
Sverige

Högre elpris att vänta i vinter

"Blir ungefär en hundralapp i månaden"
1:27 min

Elpriserna kommer den här vintern att enligt prognosen ligga omkring 10 procent högre än under samma tid i fjol enligt elprisnätplatsen Elskling.

– Vi har tittat på marknadens förväntningar och de ligger på en nivå om 32 öre och om marknaden får rätt så betyder det 10 procent högre pris den här vintern jämfört med förra, säger Faraz Azima, vd för Elskling.se.

Från senaste tidens elpris på strax under 30 öre per kilowattimme till omkring 32 öre i snitt fram till sista mars. För en normalstor villa en måttlig kostnadsökning jämfört med förra vintern.

– För kunder som har rörligt elpris så rör det sig om cirka en hundralapp extra i månaden. Vi kommer alltid att ha elpristoppar i några dagar, men att få ihållande jättehöga elpriser under en hel månad verkar relativt osannolikt om man tittar på marknaden just nu, säger Faraz Azima.

En osäkerhetsfaktor i priset på el är kronkursen som påverkar eftersom handeln på elbörsen sker i euro. Andra faktorer som spelar in är naturligtvis tillgången i vattenmagasinen som är något mindre än normalt för årstiden. Och med en ökande andel vindkraftproduktion spelar också blåsten en allt viktigare roll för priset.

Prognosen i vinter är alltså ett snittpris på elen runt 32 öre per kilowattimme. Inte heller på 4-5 års sikt pekar prognosen på några mer dramatiska svängningar.

– Det är väl en svagt stigande trend men den är väldigt plan, lite som räntebanan verkar det som, säger Faraz Azima, vd för Elskling.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".