Foto: TT
Kronoberg

EU-pengar till landsbygden försenas

"Det är många som är i desperat behov"
1:45 min

Det ekonomiska stödet till landsbygden med hjälp av regeringens landsbygdsprogram på 36 miljarder blir nu kraftigt försenat.  De som vill få stöd för nya projekt kan få vänta upp till ett år  och kanske mer på ett besked, säger Anders Meijer på Länsstyrelsen, som administrerar landsbygdsstödet i Kronoberg.

– Det är en frustration att veta att vi inte kan hjälpa de som kontaktar oss, säger Meijer och fortsätter:

– Det är många som är i desperat behov av att något ska hända.

Det kan dröja upp till ett år tills Länsstyrelsen kan komma igång med att återigen stötta olika projekt med pengar från landsbygdsprogrammet. I det gamla landsbygdsprogrammet som avslutats betalade Länsstyrelsen ut 60 miljoner per år i olika stöd.

Nu väntar man på besked från EU-kommissionen som slutligen godkänner den svenska regeringens förslag om ett nytt landsbygdsprogram för åren 2014 - 2020 på 34 miljarder. 

Landsbygdsstödet är tänkt att stötta många olika projekt. Det kan bland annat handla om hållbart jordbruk, djurvälfärd, lanthandlare och bensinmackar på landsbygden.

En förklaring till förseningen är att tillsättningen av den nya EU-kommission har dragit ut på tiden. Det är EU-kommissionen som slutligen ska godkänna regeringenss förslag till nytt landsbygdsprogram som regeringen fattade beslut om i somras.

– Vi förväntar oss att det kommer ett besked från kommissionen i mars,april , säger Ander Meijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".