Den ljuvliga radiorätten. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

RECEPT: Risotto med lubbfilé på spett, bacon strössel och spenat

I dag gästas radioköket av Pelle Berglund som bjuder på risotto med lubbfilé på spett, bacon strössel och spenat. Låter smarrigt, inte sant? Lyssna direkt och häng med på matlagningen! Klicka här för att ta del av vår receptbok!

Ett urval av våra radiorecept hittar du på Pinterest här!

Risotto med Lubbfilé på spett, bacon strössel och spenat.

Lubb tillhör torskfiskarna, fast den har bara en lång ryggfena. Fast i koncistensen och god i smaken. Påminner lite om marulken med en dragning åt skaldjur.

Tyvärr är den inte så vanlig i fiskdisken men nu fanns det när jag handlade! Skaplig i pris dessutom.

Jag tänkte servera den med en risotto, lite grönsaker (champinjoner, spenat och strimlad tomat) och lime. Smakrikt och gott. Ett glas kryddigt vitt vin funkar bra till om man inte dricker vatten, vilket passar till allt.

Fisken är fast i kötten och håller för lite oöm behandling. Jag trär upp den på spett och marinerar i lime och olivolja innan stekning. Salt och peppar så klart.

Risotto är ju en klassisk rätt som ska vara krämig i konsistensen, därmed behövs ingen sås. Den kräver lite uppmärksamhet och spädning under tillagningstiden men inte värre än att ni hinner duka och göra lite annat under tiden.

Detta behövs till 4 personer:

4 dl Arborio ris.

2 dl vitt vitt

1 l kycklingfond (allt kanske inte går åt)

1-2 dl grädde

Parmesanost, riven. Några charlottenlökar eller en gul lök, salt och peppar.

Ca 600 g Lubbfilé, lime och olivolja.

Bladspenat ca 70 g, färska champinjoner ca 100g , 2 tomater går det också åt.

Gör så här:

Skär fisken i lagom bitar, pressa limen och stänk lite olja över den. Trä upp på spett. Dags att starta med risotton, hacka charlottenlöken och låt den svettas i lite olja, i med riset och låt det gå med utan att ta färg tills det känns torrt. Rostningen gör att det lättare tar upp vätskan. Slå i vitt vinet och en del av kycklingbuljongen och sänk värmen. Rör om med jämna mellanrum. Späd med mer buljong när den börjar koka in. När kornen är mjuka (de ska ju ha tuggmotstånd men ingen hård kärna) så tillsätt grädden i omgångar och den rivna parmesanosten, risotton ska vara ganska lös när osten åker i då den reder en del. Blanda väl. Låt den stå och mogna till en liten stund. Smaka av. Ringla lite olivolja över som sista smakbärare.

Stek spetten i lite smör och krydda med salt och peppar, pressa lite mer lime över.

Hacka lite lök, fräs tillsammans med champinjonerna i lite smör eller olivolja. Blanda ner bladspenaten, smaka av med salt och peppar. Avsluta med att vända ner strimlad tomat.

Lycka till!

Pelle


Har du något gott recept att dela med dig av? Använd kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".