1 av 2
Helén Krantz och Björn Arfvidsson börjar montera ned glasljuskronan från 40-talet.
2 av 2
Glasljuskronans 34 delar inför nedpackningen.
Växjö

Glas skyddas mot sprängningar för WTC

"Ljuskronan i glas hängde på Stadt"
1:37 min

1500 glasföremål på Sveriges glasmuseum i Växjö ska av säkerhetsskäl tas om hand och skyddas   inför  kommande sprängningar i närområdet. Vi var med när Helén Krantz, glaskonstnär, och Björn Arfvidsson, glasarkivarie, monterade ner en stor tung ljuskrona i glas som hängt längst in i en av muséets  salar.

– Ljuskronan som består av 34 delar har prytt Stadshotellet i Växjö  fram till början av 60-talet, är tillverkad i Orrefors och designad av Edward Hald, berättar Björn Arfvidsson.

Delarna tas nu ned med stor försiktighet och läggs på ett bord för att packas ner i bubbelplast och sedan läggs de ner i kartonger för att fraktas ut till kulturarvscentrumet på Norremark.

– Ljuskronan låg länge nedpackad efter att den tagits ned från Stadt och alla delarna var inte märkta på något sätt som visade hur den skulle sättas ihop, så det var först efter att vi hittat en skiss över ljuskronan som den kunde sättas ihop och hängas upp, säger Helén Krantz.

Glasljuskronan är ett av de många föremål som nu ska skyddas på olika sätt, berättar Bertil Bäckström på museet.

– Vissa föremål packas ner och läggs i kartonger, andra läger vi bubbelplast kring där de står. Sprängningarna för World Trade Center börjar i  mitten av november och ska vara klara någon gång i slutet av december.

Till våren planeras sedan viss förändringar.

– Vi gör den historiska utställningen i den stora salen och i april planerar vi en utställning som handlar mer om vad glas innehåller, varför det ser ut som det gör och har de egenskaper det har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".