Bo Frank (M) vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Östers IF

Bo Frank om Öster: "De har inte tagit tillvara de möjligheter de fått"

Hör hela intervjun med Bo Frank
2:50 min

Efter gårdagens fiaskobetonade insats av Öster i kvalet till Superettan så går det moderata kommunalrådet i Växjö Bo Frank nu till hård attack mot klubben. Detta med tanke på att kommunen har gått i borgen för ett lån på över 200 miljoner och att det nu ska till ett smärre mirakel för att Öster ska hålla sig kvar i Superettan.

– Jag är väldigt besviken över att vi från skattebetalarnas sida har investerat väldigt stora pengar i en ny arena och gett dem de bästa tänkbara förutsättningar, och att man sedan inte riktigt har tagit tillvara på de möjligheterna, säger Bo Frank (M).

På vilket sätt då?

– Ja, det är inte min sak att bedöma idrott, men jag har rätt som kommunstyrelsens ordförande att vara besviken över ett lag som inte presterar bättre med tanke på den infrastruktur som kommunen faktiskt har ställt upp med.

Vem bär ansvaret för att det har blivit såhär?

– I en organisation är det alltid styrelse, klubbledning och liknande som bär det stora ansvaret. Samtidigt måste man vara ödmjuk och säga att alla har sin del i ansvaret.

Tycker du att ledningen för Öster ska avgå?

– Det är inte min sak att lägga mig i, det bestämmer Östers medlemmar. Jag har rätt att vara besviken och många med mig är besvikna i dag.

I går förlorade Öster med 3-0 mot IK Frej - gärdesgårdslaget som Bo Frank kallar det. Och uppförsbacken för Öster är nu enorm, det krävs vinst hemma på söndag med minst fyra mål för att Öster ska hålla sig kvar i Superettan.

Den första december träffas Öster och kommuledningen i Växjö för att diskutera ekonomin. Kommunen har ju gått i borgen för ett lån på över 200 miljoner till Öster för att bygga arenan, och frågan är vad som händer med de pengarna om klubben åker ner i division 1.

Enligt Bo Frank kan det bli så att kommunen återigen går in och räddar Öster, för att köra klubben i sank är han inte beredd att göra - än, säger han.

– Nej, det är vi nog inte, men samtidigt finns det en prislapp för allting. Det finns alltid en gräns för hur mycket skattebetalarna kan ställa upp och betala och det gäller Öster och all annan verksamhet också. Den diskussionen får vi ta senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".