Östers Tibor Joza skjuter ett långskott i matchen mot Frej Täby. Foto Anna Tigerström/Sveriges Radio
Växjö

Här är Östers halmstrå till att spela kvar i superettan

Östers sista livlina till superettan – ett långskott
3:04 min

Öster åkte under söndagen ur superettan i fotboll. Men om seriekonkurrenten Ängelholm, som har haft ekonomiska bekymmer under säsongen, inte klarar elitlicensen tillfaller deras plats i superettan Öster. Men att Ängelholm skulle missa elitlicensen är inte särskilt troligt, enligt Tomas Nilsson, reporter på Helsingborgs Dagblad. 

Ängelholm har haft det tufft med ekonomin det här året, och mot slutet av säsongen hotades man till och med av konkurs.  

På tisdag eftermiddag presenterar Svenska Fotbollsförbundets licensnämnd vilka klubbar som klarar, eller inte klarar elitlicensen. Skulle Ängelholm inte göra det går deras plats i superettan till Östers IF. 

– Då går den platsen till det bästa förlorande laget i det kvalet som Öster och Örgryte spelat och åkt ur, berättar Gerhard Sager som är ordförande i Svenska Fotbollsförbundets tävlingskommitté. 

Och eftersom Örgryte spelade oavgjort i bägge matcherna mot Assyriska, 1-1, respektive 0-0 (sammanlagt två poäng), medan Öster förlorade första men vann andra mötet mot Frej (sammanlagt tre poäng) så har Öster fler poäng i kvalspelet än Örgryte.

– Det betyder ju att Öster skulle få den platsen, säger Gerhard Sager.  

Tomas Nilsson, Helsingborgs Dagblad: "Mer kapital har kommit in i Ängelholm"

Men Tomas Nilsson, som är reporter på Helsingborgs Dagblad, berättar att Ängelholms ekonomiska läge förändrats sedan klubben tidigare under säsongen hotades av konkurs.

Enligt Tomas Nilsson har Ängelholm skickat in ett brev till SvFF och intygat att klubben inte saknar ekonomiska förutsättningar inför 2015. Han berättar att det kommit in starkt kapital i klubben, ny ordförande i Sten-Inge Fredin och att klubben tidigare sagt att elitlicensen inte är i fara.

Men med det sagt är det ändå inte helt garanterat att Ängelholm klarar elitlicensen.  

– Nä. Vi ska ju veta att elitlicensen fortfarande är en balansgång. Men kapital har kommit in från olika håll och när jag pratade med Sten-Inge Fredin var han övertygad om att Ängelholm skulle gå en betydligt säkrare vår till mötes framöver, säger Tomas Nilsson och fortsätter:

– Men därmed skulle jag inte garantera något. För så sent som 2011 stod Ängelholm och garanterade att det då var sista gången man skulle vara i ekonomiska trångmål.

Men enligt din bedömning är chanserna att Ängelholm bommar elitlicensen mycket, mycket små?

– Sett till det kapital som man fått in så är möjligheten att Ängelholms FF bommar elitlicensen på just dom premisserna, små, säger Tomas Nilsson, reporter på Helsingborgs Dagblad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".