Villa brann från skorsten i Växjö

En villa i Växjö på gränsen till Tingsrydskommun nära Ingelstad, brann under söndagskvällen. Glöd från skorstenens öppning på taket ramlade ner i en närliggande ventilationsöppning, uppger räddningstjänsten.

– Det är ett äldre hus och ventilationen också. Vi tror att det kan ha funnit gamla grenar eller fågelbon i ventilationen som började brinna av glöden. Branden spred sig sedan ut i vägen via ventilationen, säger Peter Bengtsson, räddningsledare vid räddningstjänsten i Växjö.

Bostaden var nästintill övertänd när räddningstjänsten kom till platsen men tack vare att villaägare hällt släckningspulver på vinden och i ett ventilationsgaller på andra våningen där det slog upp lågor ifrån så underlättades räddningsarbetet, uppger räddningstjänsten.

– Det dämpande ner branden så pass mycket så när vi kom till platsen gick det att rädda huset trots dold brand i vägar och tak. Vi kunde släcka branden utan att huset blivit rökskadat eller vattenskadat, säger Peter Bengtsson, räddningsledare vid räddningstjänsten i Växjö.

Det tog uppskattningsvis en timme att släcka branden. Inga personer kom till skada vid branden. En pojke låg och sov i rummet intill väggen där ventilationen först började brinna. Men lyckades ta sig ut utan skador, uppger räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".