Två av länets unga. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Kronoberg

Ökad oro bland unga

"Jag känner mest att jag bara vill komma ur den här åldern"
1:21 min

På 30 år har antalet unga som mår dåligt fördubblats. Många är rädda för framtiden och ser att kraven i skolan ökar. Vi åkte till Katedralskolan i Växjö och pratade med elever som bekräftar bilden av att det är tufft att vara ung idag.

Vi träffade Emma Wulf och Johanna Karlsson som är 18 år och går på Katedralskolan och som många andra känner att kraven ökar och påverkar hur de mår:

– Jag känner mest att jag bara vill komma ur den här åldern, att ha gått klart skolan just för stunden nu då. Så man får göra vad man vill sen. Just nu gör man det bara för att man måste.

På 80-talet var läget det omvända. Då var det de gamla som mådde dåligt och kände ängslan och oro. Idag är det de unga som gör det i högre grad istället.

Känner ni er nere emellanåt?

– Ja det tycker jag.  Man är inte så glad längre tycker jag.

Tror ni att det har blivit tuffare idag och att fler känner som ni?

– Ja mycket tuffare för nu är det nya betygssystemet. Och det gör ju att man måste prestera hela tiden.

– Ja man kan deppa ihop ibland för att det blir för mycket.

På 80-talet var det 15 procent av tjejerna som sa att man kände sig nere mer än någon gång i veckan. Förra året låg den siffran på nästan 40 procent. Bland pojkarna är har siffran gått från fem till 15 procent på 30 år. 

– Man blir irriterade det går ut över familj och pojkvän och det blir ju dåligt isig sen.

– Jag håller med.

Känner du igen dig i den här bilden? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".