1 av 3
Fullsatt på mötet i Södra Ljunga. En av politikerna på plats var den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson.
2 av 3
Stefan Axelsson som är transportledare på ett entreprenörsföretag i Ljungby som drabbats hårt av stölder. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
3 av 3
Politiker, poliser och företagare från länet. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Ljungby

Stormöte om stölder på landsbygden

"Det är ju frustrerande för det tar mycket tid och energi"
1:39 min

Nästan 500 personer samlades under måndagskvällen i Södra Ljungas bygdegård för att diskutera de ökade problemen med inbrott och stölder i byarna runt om i Ljungby, Älmhult och Markaryds kommuner. Förutom landsbygdsbor kom också politiker och representanter från polis och försäkringsbolag.

– Det är i första hand dieselstölder som vi råkar ut för. Det är ju frustrerande för det tar mycket tid och energi och kostar stora pengar, säger Stefan Axelsson som är transportledare på ett entreprenörsföretag i Ljungby.

Dieselstölder, gräsklippare och maskiner är bara några exempel som diskuterades under gårdagens möte i Södra Ljungas bygdegård.

Men man tog också upp villainbrott, och berättade om barn som inte längre vågar bo hemma efter det man har varit med om. Frustrationen var stor bland många av de runt 500 personer som kom till dialogmötet igår, som anordnades av arbetsgruppen Trygga vår Landsbygd.

Mest uppmärksamhet fick nog ändå den hög med anmälningar som Stefan Axelsson visade upp för politikerna, polisen och den övriga publiken.

– Det är väl 45 anmälningar där.

Och i inget fall går det att bevisa?

– Det är brev om att brott inte kan utredas sedan händer inget mer.

Kritiken handlade också om att många upplever det svårt att anmäla brott och att det tar lång tid innan man kommer fram via polisens växel 11414. Kritikerna fick medhåll av Anders Karlsson på Kronobergspolisen som var på plats i Södra Ljunga. 

– Polisen har vissa strukturella problem som vi måste se över och det är på nationell nivå. Det är i den första kontakten svensk polis måste skärpa till sig, säger Anders Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".