Växjö

Flera nya växlingskontor i Växjö

"Bankerna har mindre och mindre hantering av sedlar"
1:22 min

När bankerna slutar hantera kontanter så växer maknaden för växlingskontor. På kort tid har flera nya växelkontor dykt upp i Växjö.

Calleg Wahad driver ett växlingskontor i Växjö och hjälper många som vill skicka pengar utomlands bland annat.

– I vissa länder använder man inte kort längre. Växjö växer och universitetet har blivit jättestort och det kommer många hit.

Calleg Wahad på ett av de nya växlingskontoren i Växjö berättar även att det är många äldre som vill ha kontanter för att man inte vill använda kort. Man vill ha pengarna i handen säger han. Till honom kommer också personer som vill skicka pengar för utomlands till sina hemländer.

– Det är folk som är sjuka och behöver medicin och pengar till läkare.

Och det här är en utveckling som kommer att fortsätta tror Lars Behrenz som är docent i nationalekonomi på ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet i Växjö. 

– Bankerna har mindre och mindre hantering av sedlar och mynt och då kommer växlingskontoren att öka.

Finns det något problem med det?

– Ja det har ju varit problem med växlingskontor som fått stänga efter misstankar om oegentligheter i hanteringen av sedlarna, penningtvätt av svarta pengar och så.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".