Foto: TT.
Foto: TT.
Sverige

Krav på amortering slår mot unga

Professor: "Åtgärden träffar förstås unga"
1:56 min

Det kan bli ännu tuffare för många unga att komma in på bostadsmarknaden, varnar analytiker. Detta efter gårdagens besked om Finansinspektionens höjda amorteringskrav på nya lån vid köp av bostad. Det är meningen att det ska bli tuffare att låna till köp ny bostad, menar experter som säger att kraven kan behöva kompletteras med andra åtgärder.

Bara det senaste året har Ekot återkommande kunnat rapportera om hur bostadsbristen drabbar många unga, inte minst i populära studentorter och storstäder som Stockholm.

I går kom Finansinspektionens besked om att under nästa år skärpa armorteringsreglerna för nya bolåntagare som har lån på mer än 70 procent av köpeskillingen.

Flera analytiker hävdar att risken för en låsningseffekt på bostadsmarknaden är överhängande, där den med nuvarande bostadslån sitter kvar på sitt boende och där den som är i behov av att köpa bostad tvingas avvakta.

Samtidigt är just detta meningen med den planerade åtgärden för att hejda hushållens ökande skuldsättning, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm:

– Folk måste spara längre innan man köper bostad, och den här åtgärden träffar förstås unga som vill in på bostadsmarknaden men det är också syftet, säger han.

Beskedet från Finansinspektionen är bra och handlar om att bromsa prisutvecklingen på boende och undvika en bostadsbubbla, enligt Lundström. 

Det grundläggande problemet rörande bostadsbristen för unga är inte hårda amorteringskrav på nya bolån, utan att det i dagsläget är för liten rörlighet på bostadsmarknaden, säger han.

Kortfattat menar Stellan Lundström att de flesta väljer att bo kvar för att de har nedamorterade hus och bostadsrätter där det är billigt att bo med låg fastighetsskatt och där skatten på realisationsvinst vid en försäljning är hög.

Han tycker därför att armorteringskraven borde kombineras med höjd årlig fastighetsskatt och sänkt skatt på realisationsvinst vid försäljning.

– Man måste ha snurr på bostäderna, säger Stellan Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".