Såhär såg det ut vid matmässan 2013. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Nu är matmässan MAT2013 igång. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Växjö vill bli ett matens Almedalen

"Allt fler stora aktörer intresserar sig för Växjö"
1:19 min

Växjö siktar nu på att bli ett Almedalen för mat. Efter att staden utsetts till Årets Matlandethuvudstad 2015 så satsar man nu extra på nästa års upplaga av den stora mathelgen på Stortorget, berättar Per Schöldberg, centerpartistiskt  kommunalråd.

– Vi vill ju förstärka satsningen på det vi kallar Mat 2015 vilket innebär att upplevelsen av mathelgen med det stora tältet på Stortorget är en komponent bland flera andra. Vi vill öka antalet seminarier, bli mer kunskapsuppbyggande och få med fler forskningsrapporter och ge fler möjligheter för små livsmedelstillverkare.

Enligt Per Schöldberg har det varit ett bra gensvar på kommunens ambitioner för framtiden:

– Jag skulle vilja säga att det är överraskande stort. Nu börjar även riktigt stora aktörer som LRF och stora livsmedelsföretag intressera sig och det tycks som om inställningen är att det är till Växjö man åker när man ska prata mat och det känns jätteroligt.

Att bli ett matens Almedalen är något som bara kan genomföras stegvis.

– Vi börjar nu 2015, sedan är det min tanke att det ska växa och förstärkas och det ska leda till bra mat för äldre och för skolbarn och bra restauranger som bedriver bra verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".