Lars Björksell, chef på Växjö Diakonicentrum. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Lars Björksell, chef på Växjö Diakonicentrum. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

När kommer akutboendet för hemlösa, undrar Svenska kyrkan

"Det är mycket bråttom, snart är det frost"
1:37 min

En färsk kartläggning visade att ett 20-tal personer i Växjö stod helt utan tak över huvudet i oktober. Och på  Växjö Diakonicentrum är man djupt oroad över att Växjö kommun fortfarande inte har fått fram ett akutboende för hemlösa i Växjö.

– Det är mycket bråttom, snart är det frost och folk sover i bilar, under presenningar, i tält, trappuppgångar och på toaletter nu, säger Lars Björksell, chef för Växjö diakonicentrum i Växjö.  

Till diakonicentrum i Skogslyckans församlingshem kommer ett stort antal människor varje dag för att få hjälp. Här serveras frukost, varm lunch, man kan duscha och tvätta sina kläder bland annat och det är öppet dagtid.

Men medan andra kommuner satsar på sovplatser och akutboenden för hemlösa, vissa även för tiggare från andra EU-länder, finns fortfarande inget ställe för hemlösa i Växjö att få tak över huvudet på natten.

– Det är människor som vi har mitt ibland oss, och då tycker jag att det inte är värdigt att låta människor leva under hur knepiga förhållanden som helst utan att göra någonting och ett akutboende för några nätter eller en vecka, skulle förändra väldigt mycket, säger Lars Björksell.

En kartläggning som diakonicentrum gjorde på uppdrag av Växjö kommun nyligen, visade att runt 20 personer i oktober helt saknade tak över huvudet. Ett 10-tal av dem var tiggare från andra EU-länder.

Men sedan dess har vi inte hört något om när ett akutboende kan bli verklighet i Växjö, säger Lars Björksell. Märkligt, tycker han eftersom alla partier inför valet stod här och var eniga om att det behövs, säger han.

– I från både allianspartier och oppositionen var man mycket tydliga med att detta måste göras, så det utgår jag från att det kommer att göras, men jag vet ännu inte när det blir verklighet.

– Det är snart frost, det är mycket kallt att sova under en presenning nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".