Gynstol på en vårdcentral. Foto: Pontus Lundahl /TT
Foto: Pontus Lundahl /TT
Nyhetstimmen

Så tycker några av lyssnarna

Borde man som landstingsanställd kunna säga nej till genomföra en abort? Vi ställde frågan till våra lyssnare - kolla in några av svaren här och tyck till, du också!

"När abortandan faller på är det jättebra att man inte riskerar att få en barnmorska som är emot aborter. Deras uppgift är inte bara rent teknisk utan de måste även ge mentalt stöd och administrera smärtstillande. Under ingen del av processen ska ens val bli ifrågasatt annat än för att helt neutralt ta reda på att man verkligen är säker på sitt val. Aborter ska gå så smidigt som möjligt så att man inte blir avskräckt från att gå dit eller från att återkomma om det behövs igen. Med det sagt tycker jag att motionen är meningslös."
- Emil

"Pengar som ska gå till sjukvård ska inte slösas på aborter. Privata försäkringar borde kunna täcka abortkostnader." - Signaturen Kofot

"Jag tycker det är självklart att ingen ska kunna tvingas till något som syftar till att släcka ett liv. Skönt att se att det fortfarande finns kristdemokrater som åtminstone på något sätt försvarar människolivet redan från dess början."
- Fredrik

"Usch. Har ju tills nyligen levt i illusionen att aborträtten i Sverige var rätt säker, men blir rädd nu när jag ser dessa förslag om att urvattna den. Personer har rätt att bestämma över sin egen kropp; vårdpersonal ska inte kunna förvägra dom den rätten. Om en inte är beredd att utföra aborter ska en inte jobba som gynekolog/barnmorska." - Karolin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".