Karin Jisborg Hultgren, ordförande i Vårdförbundet Kronoberg. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Karin Jisborg Hultgren, ordförande i Vårdförbundet Kronoberg. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Vårdförbundet kritiskt till att samvetsfrihet utreds

" Vi samlar oss i förbundet runt den här frågan, den är viktig för oss"
1:23 min

Vårdförbundet i Kronoberg är starkt kritiskt mot att landstingsstyrelsen i tisdags sa ja till att utreda om samvetsfrihet ska gälla för landstingspersonalen, exempelvis om man ska ha rätt att vägra utföra aborter om det strider mot ens övertygelse.

Ordföranden Karin Jisborg Hultgren säger att hon är bekymrad:

– Därför att den grundläggande rättigheten som patient, att få den vård jag har rätt till, måste gå före enskilda yrkesutövares trosuppfattning och egna värderingar. Det är inte på det fundamentet vår vård vilar, säger Karin Jisborg Hultgren, avdelningsordförande för Vårdförbundet Kronoberg.

Det var tisdags som en oenig landstingsstyrelse sa ja till att utreda möjligheten till en så kallad samvetsklausul i sin personalpolicy.

Det hela är ursprungligen ett förslag från Kristdemokraterna, och handlar bland annat om att barnmorskor ska kunna vägra att utföra aborter - om det strider mot deras religiösa övertygelse.

Karin Jisborg Hultgren uppger att hon redan mötts av arga reaktioner från medlemmarna i Vårdförbundet.

– En upprördhet och att man är väldigt bekymrad som medlem och medarbetare.

Vad kommer ni i Vårdförbundet göra nu?

– Jag sätter fortfarande min tilltro till ett klokt landstingsfullmäktige som jag hoppas kommer avslå den här motionen. Vi samlar oss i förbundet runt den här frågan, den är viktig för oss, säger Karin Jisborg Hultgren.

Huruvida landstingsanställda ska ha rätt att kunna säga nej till att genomföra aborter diskuteras flitigt på sociala medier och nätet. Tyck till du också i kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".