Landaren Philae frigör sig från Rosetta och påbörjar sin färd mot kometen 67P. Foto: ESA
Landaren Philae frigör sig från Rosetta och påbörjar sin färd mot kometen 67P. Foto: ESA

Oklart hur bra kometlandningen gick

Gårdagens landning av en farkost på en komet verkar inte ha gått riktigt som planerat trots allt och landaren tycks ha gjort en liten dans över kometytan.

Det är den europeiska rymdsonden Rosetta som igår släppte ner en liten landare, Philae, mot en komet för att ta prover där, något som aldrig tidigare har skett.

Vid landningen strax efter fem jublades det i kontrollrummen och allt såg ut att ha gått bra, även om en sorts harpuner som skulle förankra landaren på kometens yta inte fungerade som de skulle. Eftersom kometen är en jämförelsevis liten himlakropp så har den väldigt svag dragningskraft och därför fanns en risk att landaren skulle studsa iväg från kometen.

Och sent i går kväll kom nya besked från teamet som sköter kontakten med landaren. Andreas Eriksson på Institutet för rymdfysik i Uppsala menar att det just nu är oklart hur bra landningen egentligen gick.

- Vi har fått veta att landningen inte har skett helt enligt plan, så mycket verkar ganska säkert. Harpunerna som skulle hålla kvar landaren på kometkärnan verkar inte ha fyrats av, men den är kvar på kometkärnan ändå. Men möjligen gjorde den en liten studs först, och gjorde en andra landning en bit bort. Och den kan sedan ha dessutom ha glidit vidare runt på kometytan innan den slutligen stannade. Det verkar vara deras tolkning nu. Och det är ju ganska fantastiskt i så fall, det är inte bara en landning utan dessutom en liten dans över kometytan. Det var deras tolkning på presskonferensen, men de sade också att: "den här tolkningen är inte helt säker, vi får återkomma".

- Så vi förväntar oss att höra mer nu under torsdagen, när man har hunnit få mer data från landaren och de hunnit titta vidare på vad som verkligen har hänt. Men helt klart är att spänningen fortsätter!

Men ser du någon risk att det här betyder att landaren faktiskt kan lämna kometen, när den inte är fast där och den rör sig på det här sättet?

- Jag tror att den risken är väldigt liten, för då tror jag att det hade inträffat först. Rörelsen går ju ner mycket med tiden, för det finns ju friktion, trots allt i sammanhanget, så den risken tror jag är väldigt liten. Nu var det väl så att landaren var i kontakt med dem så länge det var möjligt, tills den försvann bakom horisonten så var den i radiokontakt med Rosetta tills kometen vred sig så att man var borta över horisonten. Då tror jag man kan förvänta sig att den kommer tillbaka igen när kometen har vridit sig rätt igen.

När får vi då nästa rapport från landaren på kometens yta?

- Ja under dagen ska Esa återkomma med mer information och en presskonferens klockan två är planen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".