Foto: Luis Romero/TT
Hiv-test.
Växjö

Drop in-mottagning för HIV-test fortsatt välbesökt

Drop in-mottagningen för HIV-test som Noaks Ark tillsammans med Landstinget Kronoberg öppnat har fått fler besök än förväntat. Hittills har cirka 60 personer testat sig för HIV - något fler män än kvinnor. Förhoppningen vid start var bland annat att nå ut till målgrupper som kanske inte annars skulle ha testat sig. Nästan hälften av de som gjort testet har aldrig testat sig tidigare. Om en dryg en vecka inleds den europeiska hiv-testarveckan.

– Vi hoppas att fler ska komma och testa sig. Minst en tredjedel av dem 2,3 miljoner människor som har hiv i Europa är omedvetna om att de lever med hiv. Vårdpersonal känner inte igen symtomen för hiv, vilket innebär att hivtester inte erbjuds till dessa personer. Det är viktigt att hivinfektionen upptäcks så tidigt som möjligt för att patienten skall kunna dra maximal nytta av tillgänglig behandling och för att minska risken för smittspridning, säger Elli Mokus, verksamhetsansvarig vid Noaks Ark Småland & Halland, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".