Gunnar Nordmark. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Gunnar Nordmark. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Kronoberg

FP: Nej till utredning av abortförslag

Hör en intervju med Gunnar Nordmark och vår reporter berätta mer
5:09 min

Folkpartiet i Kronoberg säger nej till utredning om så kallad samvetsfrihet, som skulle innebära att vårdpersonal skulle ha rätt att exempelvis vägra att utföra en abort. Det skriver Gunnar Nordmark, ordförande för folkpartiet i Kronoberg på deras hemsida.

Den 24 november ska frågan upp för ett avgörande i landstingsfullmäktige men i och med att Folkpartiet nu går emot alliansen och ställer sig på dom rödgrönas sida om ett avslag, så kommer motionen att avslås.

Det var i tisdags som en oenig landstingsstyrelse sa ja till att utreda möjligheten till en så kallad samvetsklausul i sin personalpolicy, efter att moderaterna, kristdemokraterna och centerpartiet röstade för att utreda förslaget, och folkpartiet lade ner sin röst.

Det hela är ursprungligen ett förslag från Kristdemokraterna, och handlar bland annat om att barnmorskor ska kunna vägra att utföra aborter- om det strider mot deras religiösa övertygelse.

– I egenskap av förbundsordförande för Folkpartiet i Kronoberg vill jag vara tydlig med vi inte på något sätt stödjer ett beslut om samvetsfrihet. En enig landstingsgrupp har för över en månad sedan fattat beslut om att vi kommer att rösta emot motionen från Kristdemokraterna. Den typ av samvetsfrihet som motionen föreslår innebär på en rad punkter att patienters eller vårdtagares möjlighet till en bra och säker vård äventyras, skriver Gunnar Nordmark på partiets hemsida i länet.

Håller du med Nordmark? Kommentarsfältet är öppet!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".