Foto: Roger Vikström/TT
Foto: Roger Vikström / TT.
Kronoberg

Abortfrågan bekymrar statsminister Löfven

Statsminister Stefan Löfven är oroad över diskussionen om att vårdpersonal av samvetsskäl ska kunna slippa utföra en abort. 

Landstingsstyrelsen i Kronobergs län har sagt ja till att utreda så kallad samvetsfrihet - rätt att vägra utföra aborter om det strider mot ens övertygelse eller religion.

– Jag ser med bekymmer på att man börjar diskutera i den här riktningen, sade Löfven under riksdagens frågestund.

Han betonade att en viktig princip är vården ska vara likvärdig över hela landet. Löfven varnade för den linje som landstinget i Kronoberg kan komma att ta.

– Ska vi fullfölja den linjen så kommer vi snart ha andra som inte vill behandla något annat. Det är inte bra. Vi ska ha nationella riktlinjer och det innebär att man ska bemötas på samma sätt oavsett vilket landsting du bor i, säger Löfven.

Han vill dock avvakta vad diskussionen i Kronoberg utmynnar i för att sedan se om det finns anledning för staten att agera.

Förslaget kommer ursprungligen från Kristdemokraterna. Vårdförbundet är mycket kritiskt.

– Den grundläggande rättigheten som patient, att få den vård jag har rätt till, måste gå före enskilda yrkesutövares trosuppfattning och egna värderingar. Det är inte på det fundamentet vår vård vilar, säger Karin Jisborg Hultgren, förbundets ordförande, till radio P4 Kronoberg.

M, KD och C röstade i landstingsstyrelsen i Kronoberg för att utreda förslaget. FP lade ner sin röst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".