Foto: Sören Andersson / SCANPIX / kod: 1037
Foto: Sören Andersson / SCANPIX / kod: 1037
Kronoberg

Nattjobb kan öka risken för bröstcancer

Personaldirektören: "Naturligtvis ska vi ta del av studien"
1:17 min

För kvinnor som jobbar natt under en längre tid så ökar risken för bröstcancer visar ny forskning från Karolinska institutet. Landstinget Kronoberg ska nu ta del av studien för att se om förändringar behöver göras.

Dima Bitar är en av många som jobbar natt på lasarettet i Växjö.

 – Man måste ju jobba i alla fall om man har valt det här yrket. Men att det ökar risken gör ju att man inte gärna vill jobba natt. 

Det är i en studie från Karolinska institutet där man har följt 13 000 kvinnor från 1998 fram till i dag, där man sett att risken för bröstcancer ökar för de som jobbar natt länge. Om man jobbat natt i 20 år eller mer ökar risken med 75 procent, enligt studien. Även om risken är betydligt mindre än vid till exempel rökning ska man vara vaksam tycker forskarna.

Marianne Johansson Hellström som är personaldirektör på Landstinget Kronoberg vill nu titta på studien och se om de behöver förändra något.

– Nu har jag inte tittat än på den här studien som har presenterats i dag, men naturligtvis ska vi ta del av den och titta på vad som står i den.

Om det nu är en ökad risk för bröstcancer vid nattarbete, vad tänker du om det då?

– Vi bedriver ju en verksamhet där vi behöver ha personal vid alla dygnets timmar, så vi får ju ta del av det som kommer fram i studien för att titta på vad vi i så fall ska kunna göra åt det. Men självklart är det så att vi behöver ha medarbetare där, så vi får titta på scheman och sådana saker.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".