Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kronoberg

Försämrad trygghet i Strömsnäsbruk

Närpolischefen: "Beror bland annat på personer med kriminell livsstil"
1:32 min

Strömsnäsbruk är den ort i länet där polisens årliga trygghetsundersökning visar på kraftigt försämrade värden, både när det gäller ortsbornas känsla av trygghet och hur de upplever att polisen tar sig an de lokala problemen.

- Vi har sett en markant försämring där och jag tror det beror på två saker. Dels den tragiska händelsen på landsbygden i Ljungby kommun och dels att det har flyttat in en del människor med kriminell livsstil i Strömsnäsbruk, säger Anders Karlsson, närpolischef för den västra länsdelen.

Även landsbygden i den södra delen av Ljungby kommun, som ju gränsar till den norra delen av Markaryds kommun, har otrygghet ökat enligt undersökningen.

Ett område som tidigare legat dåligt till i undersökningarna men där de boende nu upplever en klart förbättrad trygghet är Rönnemyr i Alvesta.

- Jag upplever att vi tillsammans med kommunen lagt ner mer resurser i området. Vi visar oss mer och vi jobbar mer mot de kriminella individerna och på så sätt blir det också en ökad trygghet, säger Jan Ottoson, biträdande närpolischef i Växjö/Alvesta.

Undersökningen visar också på en viss förbättring i Araby-Dalboområdet i Växjö, men där finns det fortsatt mycket att göra, enligt Jan Ottosson.

Utanför de större orterna är oron för inbrott påtaglig visar undersökningen. Men som helhet för länet visar ändå trygghetsundersökningen på de bästa värdena sedan undersökningarna startade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".