belastningsregister. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Stefan Bild, kansliansvarig Växjö Lakers. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Bild, kansliansvarig Växjö Lakers. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Växjö

Växjö Lakers kräver utdrag ur brottsregistret för ungdomsledare

"Viktigt att vi tar vårt ansvar i samhället "
1:19 min

Växjö Lakers kommer nu att börja begära att alla barn- och ungdomsledare ska visa upp ett utdrag ur belastningsregistret, för att kunna se om de tidigare är straffade för våldsbrott eller andra brott mot barn.

Men enligt kansliansvarige Stefan Bild så beror inte den nya policyn i föreningen på att någon olämplig ledare blivit upptäckt inom organisationen.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att vi tar vårt ansvar i samhället och att vi värnar och skyddar våra barn som är med i verksamheten. Så att vi har rätt ledare som utvecklar våra barn och ungdomar, säger Stefan Bild, kansliansvarig Växjö Lakers.

Bakgrunden är en ny lag som ger idrottsledare rätt att begära ett så kallat begränsat utdrag från belastningsregistret. Ett liknande system som tillämpas för personal inom skola och barnomsorg.

Under året har Smålandsidrotten, Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland, informerat lokala föreningar i länet om den nya lagen. Växjö Lakers, med ett hundratal ungdomsledare, har beslutat att fram till mitten av december samla in registerkontrollerna, vilket ger dem möjlighet att se om ungdomsledarna tidigare blivit fällda för något vålds- eller sexualbrott.

Men även om ett fläckfritt belastningsregister i sig inte är någon garanti för att personen i framtiden inte kommer begå något brott, menar Stefan Bild att det ändå fungerar som en trygghet för både klubben och föräldrarna med aktiva barn i föreningen.

– Vi har ideella ledare och man vet ju aldrig riktigt vilka människor som är med som ledare i vår verksamhet. Men det här är ett steg som vi känner att vi ytterligare säkrar upp vår verksamhet på i alla fall.

Vad händer om ni hittar någon som blivit dömd för något då?

– Då är den personen inte lämplig att vara ledare, säger Stefan Bild, kansliansvarig Växjö Lakers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".