Paket på Posten. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Sverige

Tidigare julhandel på nätet

Allt fler väljer att köpa julklappar på nätet och många räknar med att avverka merparten av köpen redan i november.

– Det är en generell trend att julklappshandeln tidigareläggs, säger Jan Jakobsson, detaljhandelsspecialist på Postnord Sverige.

Jakobsson pekar på två skäl till att julklappshandeln sker allt tidigare både på nätet och i butikerna. 

– En orsak är att man vill sprida ut stressen. En annan orsak är att det blir ett större nöje om man är ute i god tid, då blir shoppingupplevelsen en grej i sig.

Postnord Sverige har genomfört en undersökning som visar att fyra av tio räknar med att ha handlat flertalet av sina julklappar före den 10 december. Bland de som ska julhandla på nätet bedömer fyra av tio att de kommer att ha e-handlat flertalet redan i november. 

– Vi ser också att allt fler köper varor från utlandet, främst från USA och Storbritannien. Där lockar de kunder med aggressiva erbjudanden i slutet av november och det kan vara dags för svenska företag att satsa på motsvarande avstamp, säger Jan Jakobsson.

En förklaring till att de som handlar på nätet är tidigare ute är att de vill vara säkra på att paketen hinner fram. 

– Företagen klarar senare beställningar än konsumenterna tror. Merparten av e-handlarna säger att de klarar leveranser fram till 19 december, säger Jan Jakobsson.

89 procent av alla svenskar mellan 18 och 79 år tror att de ska köpa julklappar i år för i genomsnitt 2 881 kronor.

39 procent tror att de ska köpa julklapper på internet i år för i genomsnitt 1 663 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".