Peter Bengtsson är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Växjö. Foto: Simon Campanello.
Peter Bengtsson är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Växjö. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Kronoberg

80 personer per arbetsförmedlare

Arbetsförmedlingen: "Vi får laga efter läge"
1:35 min

Sedan Arbetsförmedlingen tog över huvudansvaret för etablering av nyanlända har arbetsbördan mer än dubblerats. Idag ansvarar varje handläggare i Växjö för att hjälpa upp till 80 personer till arbete.

Det har lett till en ökad arbetsbörda enligt Peter Bengtsson som är ansvarig för etableringsfrågor på Arbetsförmedlingen i Växjöregionen där även Alvesta, Lessebo, Uppvidinge och Tingsryd ingår.

– Sen 2010 till idag har handläggarna två och en halv eller tre gånger så många ärenden, säger han.

Sen 2010 har Arbetsförmedlingen huvudansvaret för etablieringen av nyanlända. Den som fått uppehållstillstånd ska anmäla sig hit och få en etableringsplan, målet är att personen ska vara med på arbetsmarknaden inom två år.

Ännu fler nästa år
I takt med att antalet flyktingar till Sverige ökat har belastningen på handläggarna stigit. Just nu har Arbetsförmedlingen i Växjöregionen drygt 1 250 inskrivna nyanlända personer i sin etableringsverksamhet.

Om Migrationsverkets prognoser stämmer kommer det ännu fler flyktingar till Sverige under 2015.

– Vi får laga efter läge. Vi kommer att fortsätta att rekrytera personal, måste fortsätta att jobba med metodutveckling och det är klart att det blir mindre tid för varje individ. Men på något sätt ska vi möta det på ett bra sätt, säger Peter Bengtsson.

Fler får jobb
Samtidigt har antalet personer som går ut i arbete från etableringsprogrammen ökat. I år beräknas det hamna på runt 125 personer i Växjö.

– Det är lite drygt en dubblering jämfört med förra året. Det vi gjort är att vi har ett större fokus när det gäller att hitta praktikplatser som är anpassade efter de sökande. Det i kombination med bättre arbetsmarknaden har gett resultat, säger Peter Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".