Mikael Rennemark är professor i psykologi vid Linnéuniversitet. Foto: Simon Campanello.
Mikael Rennemark är professor i psykologi vid Linnéuniversitet. Foto: Simon Campanello.

Gamla mår bättre i storstäderna

Gamla i storstäder mår bättre än de i mindre orter visar forskning.
1:37 min

Gamla i storstäderna mår bättre än de i resten av landet. De har lättare att klara sig på egen hand, motionerar mer och har färre sjukdomar.

Rapporten kommer från forskningsprojektet Snac som undersöker gamlas välmående. En av forskarna som deltar är Mikael Rennemark som är professor i psykologi vid Linnéuniversitetet.

– I storstäderna har de mer kontroll över saker och mer resurser och överallt i världen kan vi se att det är viktiga faktorer för hälsan, säger han.

Stadsbor klarar sig själva
I undersökningen som pågått sen 2001 ställs storstäderna Stockholm och Malmö mot ett antal mindre städer och samhällen i Sverige. De knappt 8 500 personerna som deltagit har på punkt efter punkt svarat att storstadsmänniskorna mår bättre.

I större utsträckning klarar de själva av sina hushållssysslor, transporterar sig på egen hand och tar hand om sin personliga hygien. De sover bättre, motionerar mer och har färre sjukdomar.

Men det finns ett par punkter där storstadsborna får lägre poäng bland annat dricker de oftare alkohol och röker i något större utsträckning.

– Vi kan också se att fler är ensamboende och att kontakten med barnen är något lägre än på landsbygden, säger Mikael Rennemark.

Viktigt att vara aktiv
Det han pekar ut som viktigast för att må bra på äldre dagar är att behålla ett aktivt liv. Och där har storstäderna ett försprång.

– Föreningsliv och kulturutbud är väldigt viktigt. Att gå på studiecirklar, att använda internet, att delta i samhället på olika vis. Och det är klart att utbudet av sådana aktiviteter är betydligt större i städerna, säger Mikael Rennemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".