Foto: Thomas Winje Øijord/TT
Foto: Thomas Winje Øijord/TT
Sverige

Bedragare ID-kapar för att komma åt bankkonton

"Oftast lyckas de"
1:43 min

Det blir allt vanligare att  bedragare kapar identiteter för att komma åt pengar på bankkonton.

Kolla in en video där vår reporter förklarar hur det går till här!

Yunita Na i Växjö vet att det finns risk att kontot blir kapat:

– Det är något man måste vara väldigt uppmärksam på. Man vet ju aldrig när det kan inträffa. Jag tänker på det och följer frågan.

Polisen har fått in runt tio fall i år där bedragare stulit identiteter och sen öppnat bankkonton för att med en falsk e-legitimation sen föra över pengar.

Även om det är få fall så ser polisen att det blir allt vanligare och det kan handla om mycket pengar som bedragaren kommer över, säger Jan Olsson som är förundersökningsledare på Nationellt bedrägericentrum på polisen i Stockholm.

– Oftast lyckas de och då rör det sig om att man kanske kan ta lån i någon annans namn, upp till en halv miljon kronor som kan tas ut på ett anonymt sätt.

Det kan ses som ett krångligt sätt att komma åt pengar, ska man ens vara orolig?

– Nej du ska inte gå runt och vara orolig för den här typen av bedrägerier för att om någon använder ditt personnummer och namn och så vidare för att utföra de här brotten då är det inte du som blir skadelidande utan banken som kan ha för låg säkerhet, säger Jan Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".