Benny Johansson, Växjö kommun. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
1 av 2
Benny Johansson (M) meddelar att besked dröjer för hemlösa. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Carin Högstedt
2 av 2
Carin Högstedt (V) är förvånad över att det inte är ordnat än med tak över huvudet för de hemlösa. Foto: Per Brolléus / SR Kronoberg
Växjö

Hemlösa får fortsätta vänta på tak över huvudet

"Inom en snar framtid kan vi ha löst det här"
1:30 min

Det kan dröja ytterligare två eller tre veckor innan Växjö kommun har ordnat med ett boende för hemlösa.  Det besked gav moderaten Benny Johansson på fullmäktige igår.

– Igår hade vi ett möte med kommunledning och bostadsbolagen och jag ser ett ljus i tunneln för den här frågan. Jag vill inte säga om två veckor eller tre veckor, men inom en snar framtid kan vi ha löst det här, troligen i form av baracker, säger Benny Johansson (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

För en vecka sedan slog Växjö diakonicentrum larm: hemlösa människor sover i bilar, under presenningar, i tält och trappuppgångar allt medan vintern och frosten kryper allt närmare. 

Benny Johansson (M) lovade då att det skulle komma ett besked om en lösning inom en eller en och halv vecka, men det kan alltså dröja ytterligare två eller tre veckor innan det kommit något form av boende på plats, troligen i någon form av baracker.

Lösningen gäller de cirka 10 svenska medborgare som är hemlösa, inte de EU-immigranter som finns i Växjö.

Carin Högstedt (V)var den som tog upp frågan om de hemlösas situation på fullmäktige. Och hon var inte nöjd med att en lösning dröjer.

– Jag hade förväntat mig ett mer konkret svar. Det har lovats och lovats att alla ska ha tak över huvudet den här vintern. Nu är det vinter och det är inte ordnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".