Skogsbrukare kapar ett liggande träd med motorsåg.
Foto: TT
Sverige

Svenska gammelskogen växer

Skogsstyrelsen: "Äldre skog ökar"
1:52 min

Mängden skog som är äldre än 120 år ökar. En orsak är skogsägare som frivilligt sparar äldre skog.

Skogsägarna sparar mer skog av miljöhänsyn än vad som tidigare varit känt. Så kallade frivilliga avsättningar är en förklaring till flera positiva miljötrender i den svenska skogen, som att arealen äldre skog i Sverige ökar. Det menar riksskogstaxeringen som varje år mäter tillstånd och förändringar i de svenska skogarna.

Beräkningar som Skogsstyrelsen nyligen presenterade visar att skogsägarna sparar betydligt mer skogsmark av miljöhänsyn, än vad man tidigare trott, och det är en förklaring till en rad positiva miljötrender i skogen, säger Sören wulf som är analytiker vid riksskogstaxeringen..

Arealen skog som är äldre än 120 år i södra Sverige och äldre än 160 år i norra Sverige har fördubblats under de senaste 20 åren.

Från bottennoteringen en halv miljon hektar till ungefär en miljon. En fördubbling gäller även för volymen hård, död ved sedan 90 talet. De grova träden har blivit fler, och ädellövskogen ökar. 

Och det är trender som gäller för skog utanför reservaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".