2014, Mats Enquist. Foto: TT och SEF
Mats Enquist om huliganproblemen. Foto: TT och SEF

Svensk Elitfotboll välkomnar huliganregister

Svensk elitfotboll positiv till ett huliganregister
4:38 min

Den nya regeringen tänker gå vidare med huliganregistret som innebär att från och med i vår kan polisen registrera bråkmakare som klubbarna kan få ta del av. Detta ser Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll, positivt på.

– Det är dags att vi inom fotbollen sluter leden både mellan supportrarna och klubbarna, men även med polisen, säger Enquist till Sveriges Radio. 

Sveriges Radio kan idag berätta att regeringen tänker driva frågan om ett så kallat huliganregister vidare. 

– Jag ser positivt på det. Det sätts press på oss när bråk inträffar att vi ska agera. Det har inte varit lätt när vi inte har koll på vilka som är där. Det här underlättar både för polisen och för vår del när det kommer personer som inte har fotboll som sitt största intresse, säger Mats Enquist.

Han menar att det är omöjligt att ha koll på alla i publiken då det till vissa matcher kan komma över 20 000 åskådare.

– Men vi kan åtminstone få koll på den lilla grupp det handlar om. Det är inte hela klacken det berör, utan registren kommer omfatta väldigt litet antal personer men som är väldigt viktigt för oss att hålla koll på. De flesta i klackarna sköter sig alldeles utmärkt, säger Enquist.

I och med registret hoppas han att det blir lättare för klubbarna att identifiera bråkmakarna och därmed kunna stoppa dem från matcherna. Enquist hoppas även att bråken utanför arenorna ska minska.

– Vi har ganska framgångsrikt kommit åt bråken inne på arenorna, där har det skett en kraftig förbättring, även om det sker en del negativa undantag.

Enquist hoppas nu att klubbarna, supportrarna och polisen kan sätta sig ned tillsammans för att komma åt problemen. 

– Största arbetet framöver under vintern är att vi måste bestämma oss hur vi ska agera, för hittills har vi alla har stått på varsin kant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".