Vårdpersonal och en patient på akutmottagningen på Danderyds sjukhus. Foto: Bertil Ericson /TT sx95b9fd
Foto: Bertil Ericson /TT
Kronoberg

Många välutbildade flyktingar söker sig till Sverige

"En läkare som vill ha jobb måste först lära sig språket"
1:39 min

Allt fler av flyktingarna som söker sig till Sverige är högutbildade visar Arbetsförmedlingens siffror. En fjärdedel av de som i år har fått uppehållstillstånd har eftergymnasial utbildning och många är utbildade läkare och sjuksköterskor, som snabbt kan få jobb.

– Det är en väldig vinst för Sverige och på landstinget ser man det här som en betydelsefull resurs som vi måste ta vara på, säger Mats Johansson på Arbetsförmedlingen i Växjö. 

Andelen högutbildade flyktingar strömmar nu in i Sverige. 2013 hade 18 procent av dem högskoleutbildning. I år i september ligger andelen på 24 procent högutbildade.

– Det rör sig om allt från legitimationsyrken som läkare och sjuksköterskor till ingenjörer. Det är andelen högskole- och universitetsutbildade som ökar.  En läkare som vill ha jobb måste först lära sig språket och det finns de som klarat det på kortare tid än två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".