Drogtester på skolor – en ny trend.
Tony rökte på - och säger att drogtester kanske hade hjälpt honom bli kvitt missbruket. Foto: TT
Nyhetstimmen

Hur ser du på drogtester på jobbet?

Hör reporter Lars-Peter Hielles rapportering, del 1
1:51 min

Många åker fast i drogtester på arbetsplatsen. Varje år görs 30 000 tester som kommer in till Karolinska universitetssjukhus - av dem är 1000 positiva. 

Hur skulle du reagera om chefen gick fram till dig och bad om ett kissprov? Kommentera här eller på våra sociala medier!

"@P4Kronoberg Ja då är det ju kasst läge om man har rent mjöl i påsen ... #svpol" - Leif på Twitter.

Tony har inte drogat på tre år, berättar han. Han säger att drogtester i jobbet kanske hade kunnat hjälpa honom och bli kvitt missbruket tidigare. Men samtidigt som alternativet hade varit att få sparken, kanske det hade varit ännu värre, säger han. När han tittar tillbaka så förstår han att det hade kunnat riktigt illa. I jobbet han hade sista gången han drogade körde han bil.

Transportarbetarförbundet är kritiska mot drogtester för sina medlemmar på arbetsplatserna, trots att tester visar att anställda tar droger idag. Men det handlar om integritet och det finns mycket man kan göra istället, tycker Martin Miljeteig, centralarbetsmiljöombudsman på förbundet.

P4 Kronoberg i sociala medier

Diskutera det du hör i P4 Kronoberg på Facebook, Google Plus, Instagram, Pinterest och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".