Höghastighetståg i Kina. Foto: AP/TT
Höghastighetståg i Kina. Foto: AP/TT
Sverige

Så ser framtidens tåg ut

"Vi får ner priset för biljetterna"
1:57 min

Tågen komma att vara bredare i framtiden och det finns också ett brett stöd i riksdagen för att investera i en höghastighetsbana mellan Stockholm och Göteborg och mellan Stockholm och Malmö via Kronoberg. Det är en del av de tankar som finns angående framtidens tåg. 

De kinesiska Maglev-tågen kör i en topphastighet på drygt 400 km/h. Tåget lyfts med magneter och svävar några centimeter ovanför rälsen.

I Kina finns det numera med än 11 000 kilometer snabbtågsräls - betydligt mer än i nåt annat land. Om mindre än 10 år beräknar man att det kinesiska snabbtågsnätet kommer att vara dubbelt så stort som idag.

Gröna tåget är ett koncept för ett nytt snabbtåg i Sverige med hastigheter på mellan 250 och 300 km/H. Det finns ett brett stöd i riksdagen för att investera i en höghastighetsbana mellan Stockholm och Göteborg och mellan Stockholm och Europa genom Malmö. Gröna Tåget handlar dels om snabbare tåg men också om själva utformningen - tågforskaren Oskar Fröidh som varit med i projektet - menar till exempel att tåget skulle kunna vara bredare i framtiden.

– Med god komfort kan man få in fem säten i bredd i andra klass och fyra säten i första klass. Det skulle innebära att vi får ner priset för biljetterna och även energiförbrukningen per resenär, säger Oskar Fröidh.

Kinesiska forskare skissar på nästa generations snabbtåg som åker i vakuumtunnlar med hastigheter på 3000 km/h. Moskva-Paris på en timme. Vad tror trafikforskaren Oskar Fröidh om det?

– De enorma investeringarna som krävs i nya vakuumtunlar över hela värden gör att det här är science fiction. Det är heller ingen ny tanke - större kontor hade rörpost innan e-posten var upfunnen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".