Mobilen är viktig i årets STN. SMS-röster avgör vem som vinner!  Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
De flesta av oss har alltid mobilen med oss. Här några Allsångs-besökare i Växjö 2013. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Mobiler kan bli dyrare när abonnemangstider slopas

"Du betalar hela priset för telefonen"
3:42 min

Tele2 slutar med bindningstider för sina kunder som vill använda bolagets abonnemang. Det kan innebära att samma tjänster i fortsättning kan bli dyrare.

För de som köper en telefon via Tele2 nu efter att bindningstiderna för abonnemang har slopats kan få betala mer för de tjänster som erbjuds, tror Mats Sjödin som är telekomanalytiker.

– Om du går till Tele2 så innebär det här om du inte vill ha en telefon att det blir billigare, men vill du ha en telefon så blir det dyrare, säger han.

Varför?

– För att du betalar hela priset för telefonen. Tidigare har det funnits alternativet att få det subventionerad.

För Ulrika Åberg, som när vår reporter träffar henne handlar på ett köpcentrum i Växjö, spelar det ingen roll om det finns en bindningstid. 

– För mig har det inte spelat så stor roll, jag har alltid kvar min telefon tills bindningstiden tagit slut. Men det är klart det kan vara jobbigt om man vill byta abonnemang säger hon.

Mattias Grafström är vd på Telekområdgivarna de slopade bindningstiderna för mobilabonnemang kommer göra att klagomålen kommer sjunka. Förra året fick dom över 8000 anmälningar runt 15-20 procent handlar om klagomål på bindningstiden, säger han.

– Dels är det ju bindningstiden i sig som kan reta folk men ofta kanske det inte är det utan det kan vara att till exempel att en telefon går sönder, då är det problemet men att bindningen av abonnemanget blir som blir ett följdproblem, för då måste du köpa en ny telefon för att få användning för abonnemanget som du redan är upplåst på säger Mattias Grafström, Telekområdgivarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".