Det krävs allt mer spetskompetens bland undersköterskor idag. Foto: Leif R Jansson/ Scanpix
Foto: TT
Kronoberg

Pensionärer hoppas på mer inflytande i vården

Hoppas på pensionärsråd
1:15 min

Pensionärsföreningarna i länet har länge velat ha mer inflytande över hälso- och sjukvården i länet. Och man hoppas att den nya styrande majoriteten i landstinget ska säga "ja" till ett pensionärsråd.

– Vi vill få till stånd det som övriga länen har, nämligen ett fungerade pensionärsråd, säger Åke Wenrup, distriktsordförande för pensionärsorganisationen SPF i länet, och fortsätter: 

I länet finns fem rikstäckande pensionärsorganisationer, men trots att äldre behöver mycket sjukvård, har inte vi haft någon möjlighet under den förra styrande majoriteten att påverka besluten som tas i landstinget.

– Det kallas för dialog, men det var monolog från det gamla landstinget, menar Wenrup.  

Men nu vill vi alla fem pensionärsorganisationer att det bildas ett formellt pensionärsråd i länet, säger han.

– Ja, eftersom det här är det enda länet i hela landet som inte haft ett fungerade råd på den här nivån, tycker vi alla fem att det här är fel, vi måste göra något åt det.

Nästa vecka hoppas han kunna få ett positivt besked från den nya rödgröna majoriteten.

– Vi vill då få information, kunna lämna synpunkter inför beslut som ska fattas och vara lite grann som en remissinstans. Och nu hoppas vi innerligt att det blir ett beslut nästa vecka som går i den riktningen, säger Åke Wenrup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".